Wall of Fame
På Halmstad Arenas Wall of Fame hyllas Halmstads idrottsprofiler. Halmstad är en framgångsrik idrottsstad och har genom åren fostrat många duktiga idrottsutövare. Dessa ambassadörer har bidragit till att sätta Halmstad på världens idrottskarta och genom Wall of Fame vill vi tacka dessa förebilder för vad de har gett oss Halmstadbor.
-
Jonas Andersson
Den 17 juni 2024 förärades Jonas Andersson en plats på Halmstad Arenas Wall of Fame.Juryns motiveringJonas Andersson tilldelas plats på Wall of Fame i Halmstad Arena som ett erkännande för hans enastående insatser inom paraidrotten. Jonas har med sin imponerande meritlista och inspirerande livsresa visat vad som är möjligt trots fysiska hinder. Med en cp-skada som följeslagare har han inte bara utmärkt sig i friidrott, utan också tagit världen med storm genom sina bedrifter.Hans idrottskarriär, som startade i IF Tre Hjärtan 1972, har resulterat i 24 SM-medaljer, varav 21 guld, och sex SM-guld i terränglöpning. Höjdpunkten kom 1980 vid Paralympics i Holland, där Jonas vann guld på 800 meter och silver i längdhopp. Hans beslutsamhet och kampanda visade sig även i hans deltagande i Paralympics i New York 1984, där han tyvärr drabbades av hälsoutmaningar.Hans framgångar och insatser har inte bara satt Halmstad på kartan utan också inspirerat många inom och utanför idrottsvärlden. Jonas Andersson är ett levande bevis på att hinder kan övervinnas och att drömmar kan förverkligas.Wall of Fame juryn är stolta över att få hedra Jonas Andersson med en plats på Halmstads Wall of Fame.Fakta Wall of FamePå Halmstad Arenas Wall of Fame hyllas Halmstads idrottsprofiler. Halmstad är en framgångsrik idrottsstad och har genom åren fostrat många duktiga idrottsutövare. Dessa ambassadörer har bidragit till att sätta Halmstad på världens idrottskarta och genom Wall of Fame vill vi tacka dessa förebilder för vad de har gett oss Halmstadbor.
-
Susanne Erlandsson
Den 29 oktober 2023 förärades Susanne Erlandsson en plats på Halmstad Arenas Wall of Fame.Juryns motiveringMed en karriär som sträcker sig över 50 år har Susanne Erlandsson varit med om en hisnande resa som förtjänar att hedras. Från att varit en del av det historiska ögonblicket då den första svenska damlandskampen spelades till dagens globala roll som FIFA- och UEFA-delegat har hennes engagemang för damfotboll aldrig vacklat.Hennes insatser som överledare på VM 2003, där Sverige nådde finalen och tog hem silver, har satt en stadig grund för damfotbollens utveckling och popularitet i Sverige. Det var året då damfotbollen verkligen kom i rampljuset och satte standarden för framtiden.Men Susanne är inte bara en förebild för unga spelare, hon kämpar även för jämställdhet och ökad representation inom fotbollens högsta led. Som första kvinnan i Svenska fotbollsförbundets styrelse och hennes fortsatta arbete som ledare har hon banat vägen för många andra kvinnor inom sporten.Wall of Fame juryn är stolta över att få hedra Susanne Erlandsson med en plats på Halmstads Wall of Fame. Fakta Wall of FamePå Halmstad Arenas Wall of Fame hyllas Halmstads idrottsprofiler. Halmstad är en framgångsrik idrottsstad och har genom åren fostrat många duktiga idrottsutövare. Dessa ambassadörer har bidragit till att sätta Halmstad på världens idrottskarta och genom Wall of Fame vill vi tacka dessa förebilder för vad de har gett oss Halmstadbor.
-
Fredrik Andersson Hed
Den 12 februari 2023 förärades golfspelaren Fredrik Andersson Hed en plats på Halmstad Arenas Wall of Fame.Juryns motiveringFredrik Andersson Hed inledde sin professionella karriär 1992 och 1993 kom första segern på Telia Tour i Danmark. Vidare blev det seger på Challengetouren i Frankrike 2000 men sin största framgång i karriären nådde han med segern i BMW Italian Open på Royal Park i Roveri i maj 2010. Han spelade totalt åtta Major-tävlingar och hade sin bästa placering på British Open 2002 med en femtionde plats.2015 avslutade han sin aktiva karriär men fortsatte arbeta med golfen utanför banan och blev även en framgångsrik kommentator i SVT.Fredrik var inte bara en framgångsrik spelare på golfbanorna runt om i världen. Han var oerhört älskad och omtyckt av både kollegor och vänner.Fredrik Andersson Hed gick bort alldeles för tidigt, endast 49 år gammal, i sviterna av en cancersjukdom.Wall of Fame juryn är stolta över att få hedra Fredrik Andersson Hed med en plats på Halmstads Wall of Fame.Fakta Wall of FamePå Halmstad Arenas Wall of Fame hyllas Halmstads idrottsprofiler. Halmstad är en framgångsrik idrottsstad och har genom åren fostrat många duktiga idrottsutövare. Dessa ambassadörer har bidragit till att sätta Halmstad på världens idrottskarta och genom Wall of Fame vill vi tacka dessa förebilder för vad de har gett oss Halmstadbor.
-
Stig Nilsson
Den 30 oktober 2019 blev den före detta HBK-ledaren Stig Nilsson den 13:e idrottslegenden att ta plats på Halmstad Arenas Wall of Fame.Juryns motivering Han föddes ”söder om landsvägen” innan han i vuxen ålder tog sig över åsen och 1959 stormade in i ett HBK på väg att ramla ur allsvenskan. Trots hans elva matcher och sex mål degraderades man till division två och så småningom till division tre. Där låg man när han 1968 tog över ledarrollen som på den tiden kallades lagledare. Det var då den fantastiska resan uppåt i seriesystemet började för HBK inför en förvånad svensk fotbollsvärld.Han må ha slutat spela fotboll på grund av försämrad syn, men genom de där glasögonen, som halkade upp och ner på näsan, verkade han bara kunna se möjligheter. Denna optimistiska livssyn delade han frikostigt med sig till sin omgivning, som gärna lät sig smittas av hans obändigt positiva inställning. Detta gällde såväl spelare som ledare, vilka utan att tänka på det växte i takt med att framgångarna började komma.När han till allas stora förvåning engagerade en okänd ung engelsman som ny tränare i HBK blev många väldigt förvånade. De två allsvenska gulden (och svenska mästerskapen) 1976 och 1979 visade sig bara vara början på en flera decennier lång storhetstid för HBK med allsvensk fotboll nästan vartenda år. Allt fler HBK-are fick dra på sig landslagströjan och många blev proffs i utlandet. När HBK 1997 och 2000 tagit ytterligare två allsvenska guld (och blivit svenska mästare) avslutade han sin tid som HBKs obestridde ledare ända sedan 1968. Ja det hade varit en fantastisk period i hans liv, för grabben från Malmö, som under så lång tid ledde HBK till sina största framgångar någonsin.Wall of Fame-juryn är stolt över att få hedra Stig Nilsson med en plats på Wall of Fame i Halmstad Arena.Fakta Wall of FamePå Halmstad Arenas Wall of Fame hyllas Halmstads idrottsprofiler. Halmstad är en framgångsrik idrottsstad och har genom åren fostrat många duktiga idrottsutövare. Dessa ambassadörer har bidragit till att sätta Halmstad på världens idrottskarta och genom Wall of Fame vill vi tacka dessa förebilder för vad de har gett oss Halmstadbor.
-
Henrik Dagård
Den 13 juni 2019 blev den före detta friidrottaren och EM-medaljören Henrik Dagård den 12:e idrottslegenden att ta plats på Halmstad Arenas Wall of Fame.Juryns motiveringHan tog EM-silver i tiokamp i Helsingfors 1994 och medaljer på EM i sjukamp inomhus både 1994 och 1995, vilket gjorde honom till inte enbart Sveriges hetaste friidrottare utan även en av landets mest omtalade idrottsmän under den perioden. Hade det inte varit för skadeproblemen hade karriären kunnat bära ännu högre och längre, men efter tiondeplatsen i OS i Sydney 2000 valde han att sluta.Förutom EM-medaljerna och ett antal SM-guld stod sig hans svenska rekord i tiokamp ända fram till 2009 och hans rekord inomhus i sjukamp håller än i dag. Så bortglömd är han definitivt inte, även om han sedan länge dragit sig bort från rampljuset och efter friidrottskarriären också tog ett allsvenskt guld i fotboll som fystränare i Elfsborg 2006.Därför tar Henrik Dagård välförtjänt en plats i det celebra sällskapet i Wall of Fame i Halmstad Arena.
-
Bengt "Böna" Hansson
Handbollsspelaren och drottaren Bengt " Böna" Hansson var den första idrottsprofilen att komma upp på väggen. Då lät vi Halmstadborna rösta fram den person som de ansåg hade varit mest betydelsefull för Halmstad genom sina insatser i Drotts tröja, och vinnare då blev "Böna". Därför saknas "Juryns motivering".Invald 2018
-
Roy Hodgson
Den 15 juli 2018 avtäcktes Roy Hodgson som den elfte medlemmen på Halmstad Arenas Wall of Fame.Juryns motivering1975 var ett kämpigt år för Bollklubben. Med nöd och näppe hade man klarat sig kvar i allsvenskan. Och hur skulle det gå nu då - när man engagerat en fullständigt okänd 28-åring från England att träna laget. Så ung och så okänd, i varje fall för halmstadborna. När han presenterade sig för laget och var på bild i HP fick man inga vibbar om vad som komma skulle. Vi undrade nog lite till mans vad denne till kroppskonstitutionen något tunne engelsmannen med det långa håret skulle kunna åstadkomma. Skulle han verkligen kunna hålla Bollklubben kvar i Allsvenskan? Som han kunde! Med sitt för svensk fotboll nya zonspel med hög press tog han 1976 både motståndare och publik med överraskning. En överraskning som räckte ända högst upp – till det allsvenska guldet, för första gången i HBKs då 62-åriga historia.
Ett år efter att HBK år 1979 vunnit ännu ett guld lämnade han Bollklubben. Men han ska veta att alla fotbollsälskande halmstadbor sedan dess har följt hans imponerande karriär runt om i världen. Särskilt gladdes vi med honom när han 2012 utsågs till förbundskapten för sitt England. Men för oss i Halmstad är och förblir han mannen som skapade det HBK som 1976 och 1979 gav oss våra två första allsvenska guldmedaljer och en stabil grund för fortsatta framgångar.
När han idag gästar Halmstad och HBK tillsammans med sin ungdoms klubb, Crystal Palace Football Club, är det med stolthet och glädje som juryn för Halmstad Arenas Wall of Fame tillkännager att Roy Hodgson har utsetts till dess elfte medlem.
-
Ann-Britt Carlsson
Ann-Britt Carlsson, Halmstads första paralympiska guldmedaljör, tar plats nummer tio på Halmstad Arenas Wall of Fame.Juryns motivering1959 fick Halmstad sin första idrottsförening för handikappade – Handikappades Gymnastik- och Idrottsförening. Drygt ett decennium senare, dvs 1972, bildades ännu en förening, som fick namnet Tre Hjärtan. Det var där som Ann-Britt Carlsson kom att nå sina stora framgångar. Hon sprang och hoppade som ingen annan före henne och blev under många år ett välkänt namn på Hallandspostens sportsidor – både på bild och i resultatlistorna.Det blev många segrar under de kommande åren. Förutom ett stort antal DM-tecken vann hon under åren 1972-85 bland annat 25 svenska och 4 nordiska mästerskap i löpning och hopp. Man kan utan överdrift säga att hon dominerade handikappidrotten på den tiden.1976 åkte hon till Handikapp-OS i Toronto för att vinna 60 m löpning, men kom hem med en guldmedalj i längdhopp. Kan man inte vinna den ena grenen så kan man väl vinna den andra tror vi att hon tänkte.
Visste ni att vi i Halmstad har en svensk mästare i längdskidåkning? Troligen inte, men detta lyckades Ann-Britt också med.
Halmstads Arenas Wall of Fame som ny medlem får Halmstads första paralympiska guldmedaljör – Ann-Britt Carlsson.
-
Curt Holmqvist
Juryns motiveringSom tolvåring tog han sig uppför Högelid, den långa sega backen som på den tiden var vägen till I16. Där i soldathemmet fick han 1928 sin första kontakt med den sport som skulle komma att utvecklas till en livslång kärlek. Under åren som följde ledde han sina västergrabbar i många duster mot östergrabbarna på de mest skiftande platser runt om i staden.
1937, strax före andra världskrigets utbrott, gjorde han slag i saken och skrev på baksidan av en följesedel ut de stadgar som lade grunden till hans livslånga och framgångsrika ”äktenskap” med den klubb som kom att fostra så många storstjärnor för att inte säga världsstjärnor.
Ett 60-tal gånger deltog han i SM – både som spelare och ledare. Redan 1943 gick laget till semifinal. Det dröjde dock ända in på 1960-talet innan han fick se sin klubb bli bäst i Halmstad. Sedan dess har det inte varit något snack om saken utan istället handlat om att vara bäst i
Sverige och till och med om bäst i både Europa och världen.
Framgångarna under hans ledarskap har sedan radats upp år efter år och totalt fick han uppleva att ”hans” spelare vann 10 individuella SM, 12 dubbel SM, 6 mixed dubbel-SM, 6 lag-SM, 1 SOC-seger, massor av nationella och internationella ungdomsmästerskap, 1 individuellt VM, 5 lag-VM, 1 individuellt EM, 2 dubbel-EM, 8 lag-EM, flera veteran-VM, med mera, med mera.
-
Fredrik Ljungberg
Juryns motivering Som 5-åring kom han till Halmstad med sin familj. Han blev en lovande handbollsspelare, men det var fotbollen som slutligen fångade hela hans intresse. Att det var hos de tvåfaldiga svenska mästarna Halmstads Bollklubb som han inledde sin fantastiska karriär vet vi alla. Att hans fotbollsspel skulle bli till stor glädje inte bara för HBK utan för hela Halmstad och så småningom också för hela Sverige, för hela England och faktiskt till slut för hela världen gör honom till Halmstads genom tiderna mest framgångsrika fotbollsspelare.
Han inledde det som blev början på en fantastisk fotbollskarriär i Halmstads bollklubb och blev redan som 18-åring svensk cupmästare med HBK. 1998 blev han proffs i Arsenal och därefter blev han ligamästare i England två gånger och engelsk cupmästare tre gånger. Fredrik Ljungberg var också viktig i landslaget. Han spelade 75 landskamper för Sverige
och var lagkapten 2006–2008.- Redan som 18-åring blev han svensk cupmästare med HBK
- 1997 var han med HBK och vann allsvenskt guld
- 1998 blev han proffs i Arsenal
- Redan första året i England var han med och vann Community Shield
- 2002 och 2004 blev han engelsk ligamästare
- 2002, 2003 och 2005 blev han engelsk cupmästare
- 2000, 2004 och 2008 spelade han med Sverige till och i EM-slutspel
- 2002 och 2006 spelade han med Sverige till och i VM-slutspel
- 2000 blev han Uefa-cup finalist
- 2002 fick han pris som mest värdefulle spelare i Premier League
- 2006 blev han Champions league finalist
- Årets mittfältare blev han 1998, 2001, 2002, 2003, 2004 och 2005
- Guldbollen fick han 2002 och 2006
- Han spelade 75 landskamper för Sverige
- 2006–2008 var han lagkapten i svenska landslaget
- 2009 blev han amerikansk mästare och månadens spelare i oktober
-
Gunnar Carlander
Den 14 juli 2017 blev Gunnar Carlander den sjunde idrottsprofilen att avtäckas på Halmstad Arenas Wall of Fame.Juryns motiveringGunnar Carlander, född 1937, var en av Sveriges första stora golfstjärnor och en riktig golftalang. Fem gånger blev han svensk juniormästare innan han som femtongåring debuterade i landslaget och redan som sextonåring blev han svensk mästare. Två gånger blev han Europamästare i lag. Sverige förlorade aldrig någon landskamp med Gunnar i laget och han besegrade de flesta av Europas storstjärnor innan han sm 24-åring slutade tävla.
-
Bengt "Bengan" Johansson
Den 15 februari 2017 avtäcktes den smått legendariska handbollsledaren Bengt "Bengan" Johansson som den sjätte idrottsprofilen på Halmstad Arenas Wall of Fame.Juryns motiveringHan föddes på öster i Halmstad. Spelade både fotboll och handboll. Snart blev det fokus på Handbollspojkarna. Efter studenten vid Halmstads läroverk bar det av till Stockholm för studier vid universitetet och GIH. Han fortsatte med handbollen i SoIK Hellas där GIH-läraren och landslagets målvakt Roland Mattson var spelande tränare och inspiratör.Mellan åren 1964 och 1972 spelade han 83 landskamper. När han spelade sina sista landskamper var han tillbaka till Halmstad och allsvenskt spel med HK Drott. Snart blev han spelande tränare och så småningom enbart tränare. Det var nu den långa raden av framgångar för Drott började. Han var tränare och ledare när Drott blev svenska mästare 1975, 1978, 1979, 1984 och 1988 då han blev förbundskapten för landslaget.Hans banbrytande sätt att leda sitt landslag i 471 landskamper från 1988-2004 gav osannolika framgångar med 2 VM-guld, 4 EM-guld, 2 VM-silver, 3 OS-silver, 2 VM-brons. 1990 fick han Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris Länk till annan webbplats.. 1998 erhöll ”Bengan Boys”, som landslaget ofta kallades, Svenska Dagbladets bragdmedalj för EM-seger.Wall of Fame-juryn är stolt över att få hedra Bengt ”Bengan” Johansson med en plats på Wall of Fame i Halmstad Arena.
-
Rolf Peterson
Kanotisten Rolf Peterson förärades sin plats på Wall of Fame samma dag som Susanne Ljungskog – den 24 oktober 2016.
Juryns motiveringEfter att Sverige alltsedan London OS 1948 vid varje olympiskt spel erövrat OS-guld i kanot var det nog inte många som trodde att vi i Tokyo OS skulle få ännu en svensk guldmedalj. Som han överraskade oss alla! Efter att han tagit sig till finalen i K1 1000 m och i finalen kommit ut ur dimman i ledningen före alla förhandstippade höll han ända in i mål – den 20-årige halmstadssonen Rolf Peterson. Halmstads andra OS-guld genom tiderna slog ner som en blixt från klar himmel och vad glada vi blev.Rolf var elva år när han började paddla. Snart började tävlingsframgångarna komma med både svenska och nordiska juniormästerskap, vilka sedan följdes av massor av seniormästerskap. Redan 1963 fick han HPs guldmedalj. OS-guldet 1964 följdes av att hela svenska folket visade honom sin uppskattning genom att han fick SvD bragdmedalj.Under de följande åren vann Rolf många medaljer exvis 1965 EM-brons, 1967 EM-silver, 1970 VM-silver och VM-guld och 1971 VM-guld. Men han ville så gärna ha ytterligare ett OS-guld innan han skulle lägga paddlarna på hyllan och tränade inför München OS 1972 hårdare än någonsin tidigare. Trots att han ”bara” nådde andraplatsen och silver betraktas denna OS-final av många som Rolfs kanske största bragd. Vi glömmer aldrig hur han tog ut det där extra som enligt idolen och läromästaren Gert Fredriksson finns där när man är som tröttast.Wall of Fame-juryn är stolta över att få hedra Rolf med en plats på Wall of Fame i Halmstad Arena.
-
Susanne Ljungskog
Den 24 oktober 2016 förärades cyklisten Susanne Ljungskog som första kvinna en plats på Wall Of Fame.Juryns motiveringFör att nå toppen måste du älska att utsätta dig för hård träning. ”Jag tränade uppemot 1.000 timmar per år, motsvarande 2.500–3.000 mils cykling. Om jag inte hade tyckt om det hade jag inte cyklat i 23 år, varav 13 år som proffs, även om jag medger att träningsdagar i regn, rusk och fem plusgrader inte var något jag älskade.” Den som yttrat dessa ord är en som för några år sedan avslutade sin synnerligen framgångsrika karriär som tävlingscyklist.Hennes intresse för cykling utvecklades under en kärleksfull och trygg uppväxt med mamma, pappa och en storebror i Oskarström. Som tolvåring tävlade hon i cykling för första gången. Hon kom tvåa, vilket hon uttryckligen sagt sig inte gilla. Hon fortsatte att träna och tänkte att om jag inte ger mig ska ingen kunna slå mig. Drivkraften var målet att bli bäst i världen – och det blev hon – Susanne Ljungskog!När Susanne år 2002 i belgiska Zolder gick över mållinjen i damernas linjelopp var hon den första svenska kvinnan att bli världsmästare i cykling. Hela svenska folket uppskattade hennes prestation och tyckte att hon skulle ha SvD bragdmedalj, vilket hon också fick. Susanne var inte nöjd med detta enda VM-guld och nästa år 2003 i Hamilton, Ontario, Canada, slog hon ännu en gång till och blev världsmästare i linjelopp. Kom då ihåg att båda segrarna kom till efter rasande spurtuppgörelser där flera cyklister kom in på samma tid som Susanne.Lägg till detta alla andra stora segrar i olika mästerskap och stora tävlingar så är det med stolthet Wall of Fame-juryn tillkännager att Susanne Ljungskog nu har blivit medlem av Wall of Fame-familjen i Halmstad Arena.
-
Josef August Lagergren
Den 28 maj 2016 föräras Josef August Lagergren den tredje platsen på Wall of Fame i Halmstad Arena, både genom avtäckning men också föredrag av Lasse Blomdahl.Juryns motivering1843 – redan då lades grunden till idrottsstaden Halmstad. Det var då den 23-årige Josef August Lagergren lockades från Växjö. Bara ett par dagar efter att han anlänt till Halmstad introducerade han Linggymnastiken på Halmstad läroskola. Han drog i gång simskola och startade Halmstad simsällskap. Senare var han också drivande kraft när Skarpskyttekåren bildades. Nu, 173 år senare, är det dags för denna idrottspionjär att få en plats på Wall of Fame på Halmstad Arena.
-
Jörgen Persson
I samband med World Cup-evenemanget Liebherr 2015 ITTF den 16–18 oktober 2015 var det dags för pingislegendaren Jörgen Persson att få en plats på Wall of Fame. Jörgen är en stor idrottsprofil som har betytt mycket för Halmstad och i samband med World Cup-evenemanget monterades hans porträtt upp på väggen bredvid Bengt ”Böna” Hansson.Juryns motiveringDen här personen är en stor idrottsprofil från Halmstad som har haft stora framgångar inom bordtennisen på mästerskap världen över – 12 VM-medaljer (varav 5 guld), 16 EM-medaljer (9 guld), 26 SM-medaljer (20 guld). Det är en enorm idrottsprestation!Personen är dessutom en stor ambassadör för barn- och ungdomsidrotten i Halmstad, för bordtennisklubben i Halmstad (HBTK), för Halmstads kommun, Halmstad Arena samt fritidsgården och skolan på Vallås där hans karriär började.2008 fick denna legend Halmstads kommuns hedersbevisning och nu tycker juryn för Wall of Fame att det är dags för Jörgen Persson att komma upp på berömmelsens vägg här i Halmstad Arena.
Bakgrund Wall of Fame - Halmstads ambassadörer
Kandidaterna till Wall of Fame ska vara framgångsrika idrottsprofiler som har betytt mycket för vår stad, sin idrott och sin klubb. Personerna ska ha en lokal anknytning till Halmstad. Han eller hon ska ha tävlat på hög internationell nivå men också haft en del av sin karriär i föreningar i Halmstadsområdet.
En jurygrupp bestående av personer från samarbetspartnerna röstar och beslutar om vem som ska bli nästa kandidat att ta plats på Wall of Fame. Samarbetspartnerna bakom Wall of Fame är Hallandsposten, Halmstads kommun, Destination Halmstad och Halmstads Idrottshistoriska Förening.