Drottaren Bengt "Böna" Hansson och pingisspelaren Jörgen Persson poserar framför sina porträtt.

Wall of Fame - Halmstads ambassadörer

Halmstad är en framgångsrik idrottsstad med såväl bredd som spets. Staden har genom åren fostrat många duktiga idrottsutövare som lyckats både nationellt och internationellt. Dessa ambassadörer har bidragit till att sätta Halmstad på världens idrottskarta. Möjligheten att på ett enkelt och tydligt sätt lyfta fram och tacka dessa förebilder för vad de gett oss Halmstadbor är skälet till att Wall of Fame introducerades.

Bengt "Böna" Hansson

Handbollsspelaren och drottaren Bengt " Böna" Hansson var den första idrottsprofilen att komma upp på väggen. Då lät vi Halmstadborna rösta fram den person som de ansåg hade varit mest betydelsefull för Halmstad genom sina insatser i Drotts tröja, och vinnare då blev "Böna"

Jörgen Persson

I samband med World Cup-evenemanget LIEBHERR 2015 ITTF den 16-18 oktober 2015 var det dags för pingislegendaren Jörgen Persson att få en plats på Wall of Fame. Jörgen är en stor idrottsprofil som har betytt mycket för Halmstad och i samband med World Cup-evenemanget monterades hans porträtt upp på väggen bredvid Bengt ”Böna” Hansson.

Utnämningen av Jörgen Persson gjordes av en jurygrupp med representanter från Hallandsposten, teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad, Destination Halmstad samt Halmstads Idrottshistoriska Förening.
Juryns motivering:
”Den här personen är en stor idrottsprofil från Halmstad som har haft stora framgångar inom bordtennisen på mästerskap världen över – 12 VM-medaljer (varav 5 guld), 16 EM-medaljer (9 guld), 26 SM-medaljer (20 guld). Det är en enorm idrottsprestation! Personen är dessutom en stor ambassadör för barn- och ungdomsidrotten i Halmstad, för bordtennisklubben i Halmstad (HBTK), för Halmstads kommun, Halmstad Arena samt fritidsgården och skolan på Vallås där hans karriär började. 2008 fick denna legend Halmstads kommuns hedersbevisning och nu tycker juryn för Wall of Fame att det är dags för Jörgen Persson att komma upp på berömmelsens vägg här i Halmstad Arena.”

Josef August Lagergren

Den 28 maj 2016 föräras Josef August Lagergren den tredje platsen på Wall of Fame i Halmstad Arena, både genom avtäckning men också föredrag av Lasse Blomdahl.

1843 – redan då lades grunden till idrottsstaden Halmstad. Det var då den 23-årige Josef August Lagergren lockades från Växjö. Bara ett par dagar efter att han anlänt till Halmstad introducerade han Linggymnastiken på Halmstad läroskola. Han drog i gång simskola och startade Halmstad simsällskap. Senare var han också drivande kraft när Skarpskyttekåren bildades. Nu, 173 år senare, är det dags för denna idrottspionjär att få en plats på Wall of Fame på Halmstad Arena.

Susanne Ljungskog

Den 24 oktober 2016 förärades cyklisten Susanne Ljungskog som första kvinna en plats på Wall Of Fame.

Juryns motivering: För att nå toppen måste du älska att utsätta dig för hård träning. ”Jag tränade uppemot 1.000 timmar per år, motsvarande 2.500–3.000 mils cykling. Om jag inte hade tyckt om det hade jag inte cyklat i 23 år, varav 13 år som proffs, även om jag medger att träningsdagar i regn, rusk och fem plusgrader inte var något jag älskade.” Den som yttrat dessa ord är en som för några år sedan avslutade sin synnerligen framgångsrika karriär som tävlingscyklist. Hennes intresse för cykling utvecklades under en kärleksfull och trygg uppväxt med mamma, pappa och en storebror i Oskarström. Som tolvåring tävlade hon i cykling för första gången. Hon kom tvåa, vilket hon uttryckligen sagt sig inte gilla. Hon fortsatte att träna och tänkte att om jag inte ger mig ska ingen kunna slå mig. Drivkraften var målet att bli bäst i världen – och det blev hon – Susanne Ljungskog! När Susanne år 2002 i belgiska Zolder gick över mållinjen i damernas linjelopp var hon den första svenska kvinnan att bli världsmästare i cykling. Hela svenska folket uppskattade hennes prestation och tyckte att hon skulle ha SvD bragdmedalj, vilket hon också fick. Susanne var inte nöjd med detta enda VM-guld och nästa år2003 i Hamilton, Ontario, Canada, slog hon ännu en gång till och blev världsmästare i linjelopp. Kom då ihåg att båda segrarna kom till efter rasande spurtuppgörelser där flera cyklister kom in på samma tid som Susanne. Lägg till detta alla andra stora segrar i olika mästerskap och stora tävlingar så är det med stolthet Wall of Fame-juryn tillkännager att Susanne Ljungskog nu har blivit medlem av Wall of Fame-familjen i Halmstad Arena.

Rolf Peterson

Kanotisten Rolf Peterson förärades sin plats på Wall of Fame samma dag som Susanne Ljungskog - den 24 oktober 2016.

Juryns motivering: Efter att Sverige alltsedan London OS 1948 vid varje olympiskt spel erövrat OS-guld i kanot var det nog inte många som trodde att vi i Tokyo OS skulle få ännu en svensk guldmedalj. Som han överraskade oss alla! Efter att han tagit sig till finalen i K1 1000 m och i finalen kommit ut ur dimman i ledningen före alla förhandstippade höll han ända in i mål – den 20-årige halmstadssonen Rolf Peterson. Halmstads andra OS-guld genom tiderna slog ner som en blixt från klar himmel och vad glada vi blev. Rolf var elva år när han började paddla. Snart började tävlingsframgångarna komma med både svenska och nordiska juniormästerskap, vilka sedan följdes av massor av seniormästerskap. Redan 1963 fick han HPs guldmedalj. OS-guldet 1964 följdes av att hela svenska folket visade honom sin uppskattning genom att han fick SvD bragdmedalj. Under de följande åren vann Rolf många medaljer exvis 1965 EM-brons, 1967 EM-silver, 1970 VM-silver och VM-guld och 1971 VM-guld. Men han ville så gärna ha ytterligare ett OS-guld innan han skulle lägga paddlarna på hyllan och tränade inför München OS 1972 hårdare än någonsin tidigare. Trots att han ”bara” nådde andraplatsen och silver betraktas denna OS-final av många som Rolfs kanske största bragd. Vi glömmer aldrig hur han tog ut det där extra som enligt idolen och läromästaren Gert Fredriksson finns där när man är som tröttast. Wall of Fame-juryn är stolta över att få hedra Rolf med en plats på Wall of Fame i Halmstad Arena.

Bengt "Bengan" Johansson

Den 15 februari 2017 avtäcktes den smått legendariska handbollsledaren Bengt "Bengan" Johansson som den sjätte idrottsprofilen på Halmstad Arenas Wall of Fame.

Juryns motivering: Han föddes på öster i Halmstad. Spelade både fotboll och handboll. Snart blev det fokus på Handbollspojkarna. Efter studenten vid Halmstads läroverk bar det av till Stockholm för studier vid universitetet och GIH. Han fortsatte med handbollen i SoIK Hellas där GIH-läraren och landslagets målvakt Roland Mattson var spelande tränare och inspiratör. Mellan åren 1964 och 1972 spelade han 83 landskamper. När han spelade sina sista landskamper var han tillbaka till Halmstad och allsvenskt spel med HK Drott. Snart blev han spelande tränare och så småningom enbart tränare. Det var nu den långa raden av framgångar för Drott började. Han var tränare och ledare när Drott blev svenska mästare 1975, 1978, 1979, 1984 och 1988 då han blev förbundskapten för landslaget.

Hans banbrytande sätt att leda sitt landslag i 471 landskamper från 1988-2004 gav osannolika framgångar med 2 VM-guld, 4 EM-guld, 2 VM-silver, 3 OS-silver, 2 VM-brons. 1990 fick han Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarprislänk till annan webbplats. 1998 erhöll ”Bengan Boys”, som landslaget ofta kallades, Svenska Dagbladets bragdmedalj för EM-seger.
Wall of Fame-juryn är stolt över att få hedra Bengt ”Bengan” Johansson med en plats på Wall of Fame i Halmstad Arena.

Gunnar Carlander

Den 14 juli 2017 blev Gunnar Carlander den sjunde idrottsprofilen att avtäckas på Halmstad Arenas Wall of Fame. Gunnar Carlander, född 1937, var en av Sveriges första stora golfstjärnor och en riktig golftalang.

Fem gånger blev han svensk juniormästare innan han som femtongåring debuterade i landslaget och redan som sextonåring blev han svensk mästare. Två gånger blev han Europamästare i lag. Sverige förlorade aldrig någon landskamp med Gunnar i laget och han besegrade de flesta av Europas storstjärnor innan han sm 24-åring slutade tävla.

Bengt *Bengan" Johansson blev den 15 februari 2017 den sjätte idrottsprofilen på Halmstad Arenas Wall of Fame.

Wall of Fame - Halmstads ambassadörer

Första gången lät vi Halmstadborna få rösta fram den person som de anser har varit mest betydelsefull för Halmstad genom sina insatser i Drotts tröja. Nu kommer det varje år att röstas fram två idrottare eller idrottsledare som betytt mycket för vår stad, sin idrott och sin klubb. Personerna ska ha en lokal anknytning till Halmstad. Han eller hon ska ha tävlat på hög internationell nivå men också haft en del av sin karriär i föreningar i Halmstadsområdet.

En jurygrupp bestående av personer från samarbetspartners röstar och beslutar om vem som ska bli nästa kandidat att ta plats på Wall of Fame.

Wall of Fame handlar om framgångsrika idrottare från Halmstad – således är det Halmstads kommun som står bakom projektet. Lika självklart är det att teknik- och fritidsförvaltningen, som ansvarar för alla idrottsanläggningar och har en stark relation till alla idrottsföreningar, är den organisation som har det operativa ansvaret för Wall of Fame.

Samarbetspartners: Hallandsposten, teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad, Destination Halmstad och Halmstads Idrottshistoriska Förening.

Kontakt

Halmstad Arena
Växjövägen 11
302 44 Halmstad

Vaktmästare: 035-15 27 55
Halmstad Arena Bad: 035-13 96 50
info@halmstadarena.se
bad@halmstadarena.se

Om Halmstad Arena

Halmstad Arena erbjuder en mängd varierande hallar, lokaler och planer för såväl idrott, konserter och evenemang som möten, konferenser och mässor. Arenan ska fungera som en naturlig samlingsplats där alla ska finna något som passar.

Följ Halmstad Arena på Facebook

Få information om vad som händer i Halmstad Arena, ställ frågor, lämna sympunkter och se och dela med dig av dina och andras upplevelser.