Ann-Britt Carlsson

Ann-Britt Carlsson, Halmstads första paralympiska guldmedaljör, tar plats nummer tio på Halmstad Arenas Wall of Fame.

Juryns motivering

1959 fick Halmstad sin första idrottsförening för handikappade – Handikappades Gymnastik- och Idrottsförening. Drygt ett decennium senare, dvs 1972, bildades ännu en förening, som fick namnet Tre Hjärtan. Det var där som Ann-Britt Carlsson kom att nå sina stora framgångar. Hon sprang och hoppade som ingen annan före henne och blev under många år ett välkänt namn på Hallandspostens sportsidor – både på bild och i resultatlistorna.

Det blev många segrar under de kommande åren. Förutom ett stort antal DM-tecken vann hon under åren 1972-85 bland annat 25 svenska och 4 nordiska mästerskap i löpning och hopp. Man kan utan överdrift säga att hon dominerade handikappidrotten på den tiden.

1976 åkte hon till Handikapp-OS i Toronto för att vinna 60 m löpning, men kom hem med en guldmedalj i längdhopp. Kan man inte vinna den ena grenen så kan man väl vinna den andra tror vi att hon tänkte.

Visste ni att vi i Halmstad har en svensk mästare i längdskidåkning? Troligen inte, men detta lyckades Ann-Britt också med.

Halmstads Arenas Wall of Fame som ny medlem får Halmstads första paralympiska guldmedaljör – Ann-Britt Carlsson.