Susanne Ljungskog

Den 24 oktober 2016 förärades cyklisten Susanne Ljungskog som första kvinna en plats på Wall Of Fame.

Juryns motivering

För att nå toppen måste du älska att utsätta dig för hård träning. ”Jag tränade uppemot 1.000 timmar per år, motsvarande 2.500–3.000 mils cykling. Om jag inte hade tyckt om det hade jag inte cyklat i 23 år, varav 13 år som proffs, även om jag medger att träningsdagar i regn, rusk och fem plusgrader inte var något jag älskade.” Den som yttrat dessa ord är en som för några år sedan avslutade sin synnerligen framgångsrika karriär som tävlingscyklist.

Hennes intresse för cykling utvecklades under en kärleksfull och trygg uppväxt med mamma, pappa och en storebror i Oskarström. Som tolvåring tävlade hon i cykling för första gången. Hon kom tvåa, vilket hon uttryckligen sagt sig inte gilla. Hon fortsatte att träna och tänkte att om jag inte ger mig ska ingen kunna slå mig. Drivkraften var målet att bli bäst i världen – och det blev hon – Susanne Ljungskog!

När Susanne år 2002 i belgiska Zolder gick över mållinjen i damernas linjelopp var hon den första svenska kvinnan att bli världsmästare i cykling. Hela svenska folket uppskattade hennes prestation och tyckte att hon skulle ha SvD bragdmedalj, vilket hon också fick. Susanne var inte nöjd med detta enda VM-guld och nästa år 2003 i Hamilton, Ontario, Canada, slog hon ännu en gång till och blev världsmästare i linjelopp. Kom då ihåg att båda segrarna kom till efter rasande spurtuppgörelser där flera cyklister kom in på samma tid som Susanne.

Lägg till detta alla andra stora segrar i olika mästerskap och stora tävlingar så är det med stolthet Wall of Fame-juryn tillkännager att Susanne Ljungskog nu har blivit medlem av Wall of Fame-familjen i Halmstad Arena.